Megoldásfókusz: Az hat rád, amit beengedsz

29/09/2022
Egy nagyon aktuális témáról szeretnék pár gondolatot én is megosztani. Természetesen coach szemlélettel ötvözve. Azt a mondást biztos hallottad már hogy a félelem a "legnagyobb ellenséged".


A mai világban nehéz nem félni. Minden ami folyik körülöttünk aggodalomra ad okot, izgulunk, félünk miattuk. Féltjük magunkat, a családunkat, szeretteinket, a jövőnket, gyermekeink jövőjét. Betegség, háború, infláció, és így tovább. Csupa negatív esemény.

Az egyik kérdés az, mennyire és milyen módon engedjük, hogy ez jelen legyen az életünkben, befolyásolja azt. A másik pedig, hogy ha be is szivárog a mindennapokba, milyen módon kezeljük. Hogyan tudjuk a félelmet csökkenteni avagy megszüntetni?

Mi az amitől mi biztonságban érezhetjük magunkat? Mi a mi személyes megoldásunk erre a helyzetre? 

Van akinek a spájz feltöltése, van akinek a készpénz párnába varrása, van akinek arany vásárlása, van akinek külföldre költözés és folytathatnám. Mindenkinek más a megoldása, hisz nem vagyunk egyformák. Neked mi segít a nehéz helyzetekben? Érdemes belegondolni, mi az amit megtehetsz, hogy jobban érezd magad. Amire van (részben) ráhatásod, azaz tudod befolyásolni, kontrollálni és/vagy irányítani. 

És mérlegeld azt is, amire nincs ráhatásod. Kezdj neki úgy, hogy mi az amit nem tudsz kontrollálni, továbbá mi az amit nem tudsz irányítani és utolsó sorban mi az amit nem tudsz befolyásolni. Megkönnyítheti a napjaidat, ahogy ezzel a gyakorlattal elengeded ezeket a felesleges terheket.

Ha a kérdéseket megválaszolod, érezni fogod, elindul benned az a bizonyos megoldásfókusz, amivel másként láthatod a világot.